Wewnątrzwspólnotowa Dostawa Towarów

12 października, 2022

WDT (Wewnątrzwspólnotowa Dostawa Towarów) to wywóz towarów z terytorium Polski, na terytorium innego kraju Unii Europejskiej, na rzecz podatnika zarejestrowanego dla celów podatku od towarów i usług na terytorium innego kraju niż Polska.

Dla celów uznania transakcji za WDT kluczowe są więc dwa elementy:

1. przemieszczenie towarów między dwoma krajami należącymi do Unii Europejskiej
    2. transakcja ma miejsce między podmiotami zarejestrowanymi dla celów podatku od towarów i usług, w ramach transakcji wewnątrzwspólnotowych.

Co istotne, ustawa o VAT wskazuje przypadki, w których przemieszczenie towarów z Polski na terytorium innego kraju Unii Europejskiej, nie stanowi WDT. Jak przykład można wskazać następujące transakcje:

1. towary są instalowane lub montowane, z próbnym uruchomieniem lub bez niego, jeżeli towary te są przemieszczane podatnika dokonującego dostawy lub na jego rzecz;
    2. przemieszczenie towarów ma miejsce jako wewnątrzwspólnotowa sprzedaż towarów na odległość;
    3. towary mają być przedmiotem eksportu towarów przez tego podatnika.

Dodatkowo, ustawa o VAT przewiduje także rozwiązania dla transakcji wewnątrzwspólnotowych, w których uczestniczy więcej niż dwóch podatników, tzw. transakcje trójstronne.

Kiedy powstaje obowiązek podatkowy w WDT?

W chwili wystawienia faktury przez podatnika, jednak nie później niż 15ego dnia następnego miesiąca po dokonaniu dostawy towaru. Wyjątkiem są dostawy ciągłe – trwające dłużej niż miesiąc – w tym przypadku obowiązek podatkowy powstaje z upływem każdego miesiąca, do czasu zakończenia dostaw.

Co stanowi podstawę opodatkowania w WDT?

Wszystko, co stanowi płatność, którą dostawca towarów lub usługodawca otrzymał lub otrzyma za sprzedaż od nabywcy, odbiorcy lub osoby trzeciej, w tym otrzymane dotacje, wypłaty dotacji i inne płatności o podobnym charakterze, które mają bezpośredni wpływ na cenę towarów dostarczanych lub usług świadczonych przez podatnika – będące podstawą naliczania podatku w WDT.

Podstawa opodatkowania obejmuje:

• podatki
    • cła
    • opłaty i inne należności o podobnym charakterze, z wyjątkiem kwoty podatku
    • koszty dodatkowe, które są pobierane przez dokonującego dostawy lub usługodawcę od nabywcy lub usługobiorcy w tym:
      • prowizje,
      • koszty opakowań,
      • koszty transportu i ubezpieczeń.

Autorka: Agnieszka Ryms

Etykiety

Silver Winner BBC Award 2020

Wygraliśmy w kategorii Silver Sponsor w ramach BBC Award 2020 - corocznego konkursu organizowanego przez Belgijską Izbę Gospodarczą. Doceniono nas za: zrównoważony rozwój, społeczną odpowiedzialność biznesu oraz wsparcie belgijskiego biznesu w Polsce.

bb