Ulga IP Box – obniż swój podatek do 5%

24 kwietnia, 2023

kobieta w goglach wirutalnej rzeczywistości na zielonym tle

Jeśli jesteś programistą lub posiadasz spółkę świadczącą usługi z zakresu nowych technologii, możesz obniżyć podatek dochodowy do 5%. Dotyczy to zarówno podatku PIT jak i CIT. Odpowiada za to ulga IP Box (Innovation Box), która została wprowadzona do polskiego porządku prawno-podatkowego z dniem 1 stycznia 2019r.

Ulga IP Box

Ulga IP Box została wprowadzona do polskiego porządku prawno-podatkowego z dniem 1 stycznia 2019r. Najprościej ujmując ulga IP Box to możliwość zastosowania preferencyjnej stawki podatkowej w wysokości 5% do dochodów uzyskanych z praw własności intelektualnej – w miejsce „tradycyjnych” form opodatkowania np. stawki 19% lub skali podatkowej. Ulga IP Box określana jest także czasem jako „ulga dla programisty” – od momentu wejścia w życie przepisów dotyczących tej preferencji podatkowej to właśnie ta grupa korzysta z niej najczęściej. Począwszy od 2022r. podatnicy mogą łączyć rozliczenie ulgę IP Box z ulgą badawczo-rozwojową.

Ważne! Skorzystanie z ulgi IP Box jest możliwe dopiero w zeznaniu rocznym – dochody uzyskiwane w trakcie roku podatkowego z kwalifikowanych praw własności intelektualnej podlegają opodatkowaniu zgodnie z pierwotnie wybraną formą opodatkowania.

Kto może skorzystać z ulgi IP Box?

Z ulgi IP Box mogą skorzystać zarówno podatnicy opodatkowujący swoje dochody w oparciu o ustawę o podatku dochodowym od osób fizycznych (czyli UoPIT) oraz ustawę o podatku dochodowym od osób prawnych (czyli UoCIT).

Ważne! Z ulgi IP BOX nie mogą skorzystać osoby fizyczne rozliczające się w oparciu o ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.

Jakie dochody rozliczmy w ramach ulgi IP BOX?

Skorzystanie z ulgi IP Box uzależnione jest od prowadzenia działalności badawczo-rozwojowej oraz uzyskiwanie w ramach tej działalności dochodów z kwalifikowanych praw własności intelektualnej (czyli tzw. praw IP). Pod pojęciem działalności badawczo – rozwojowej w ramach ulgi IP Box należy rozumieć działalność twórczą obejmującą badania naukowe lub prace rozwojowe, podejmowaną w sposób systematyczny w celu zwiększenia zasobów wiedzy oraz wykorzystania zasobów wiedzy do tworzenia nowych zastosowań.

Kolejny etap, weryfikacji możliwości zastosowania ulgi IP Box, to zapoznanie się z listą kwalifikowanych praw własności intelektualnej – co istotne katalog ten jest zamknięty:

• patent
  • prawo ochronne na wzór użytkowy
  • prawo z rejestracji wzoru przemysłowego
  • dodatkowe prawo ochronne dla patentu na produkt leczniczy lub produkt ochrony roślin
  • prawo z rejestracji produktu leczniczego i produktu leczniczego weterynaryjnego dopuszczonego do obrotu oraz wyłączne prawo, o którym mowa w ustawie o ochronie prawnej odmian roślin
  • prawo z rejestracji topografii układu scalonego
  • autorskie prawo do programu komputerowego

Jak obliczamy Ulgę IP Box?

W ramach ulgi IP Box można rozliczyć tylko i wyłącznie tzw. dochód uzyskany z kwalifikowanych praw IP czyli w szczególności:

• zysk ze sprzedaży kwalifikowanego IP
  • należności otrzymanych z tytułu umów licencyjnych dotyczących kwalifikowanego IP
  • zysk z kwalifikowanego IP uwzględnionego w cenie sprzedaży produktu lub usługi

Wskaźnik Nexus

Kolejny etap rozliczenia ulgi IP Box to obliczenie tzw. wskaźnika nexus. Jest to konieczne, ponieważ podstawą opodatkowania preferencyjną stawką podatku dochodowego w wysokości 5% jest iloczyn dochodu z kwalifikowanego IP oraz właśnie wskaźnika nexus.

Wyliczenia wskaźnika nexus dokonuje się zgodnie ze wzorem:

n = (a + b) x 1,3 / (a + b + c + d)

gdzie:

a – koszty działalności badawczo-rozwojowej związanej z kwalifikowanym IP;
b – koszty nabytych wyników prac badawczo-rozwojowych związanych z kwalifikowanym IP, od podmiotu niepowiązanego,
c – koszty nabytych wyników prac badawczo-rozwojowych związanych z kwalifikowanym IP, od podmiotu powiązanego
d – koszty nabytego przez podatnika kwalifikowanego IP.

Ważne! Jeśli podatnik w ramach prowadzonej działalności badawczo-rozwojowej, prowadzi prace nad więcej niż jednym kwalifikowanym IP, w celu skorzystania z ulgi podatkowej będzie zobowiązany do wyliczenia wskaźnika nexus z osobna dla każdego prawa IP.

Ewidencja

Podatnicy korzystający z Ulgi IP BOX mają obowiązek prowadzenia szczegółowej ewidencji w zakresie dochodów osiągniętych w ramach przychodów kwalifikowanych jak i przychodów pozostałych. Jest to wymóg wynikający bezpośrednio z ustaw podatkowych i z pewnością będzie pierwszym elementem weryfikacji w przypadku kontroli ze strony urzędów skarbowych.