Silver Winner BBC Award 2020

18 grudnia, 2020

Zdjęcie pochodzi z poprzedniego roku, BBC Award 2019. Niestety z powodu pandemii wręczenie statuetek zostało przeniesione na rok 2021.

Skaczemy z radości, bo otrzymaliśmy tytuł „Silver Winner” podczas BBC Award 2020. Oznacza to, że wygraliśmy w kategorii “Silver Sponsors”. I jesteśmy z tego bardzo dumni!

Czym jest BBC Award?

BBC Award 2020 to konkurs organizowany co roku przez Belgijską Izbę Gospodarczą. Jest motywacją dla członków izby do intensywnego rozwoju i wzmacniania biznesowych więzi między Belgią a Polską. Na wygraną pracowaliśmy cały rok. Każde wydarzenie dokumentowaliśmy z odpowiednią starannością i dzieliliśmy się relacjami w social mediach. Na koniec roku włożyliśmy całe nasze serca w przygotowanie prezentacji, aby oczarować jury.

Nasze osiągnięcia oceniano w 3 kategoriach:

• zrównoważony rozwój
    • społeczna odpowiedzialność biznesu
    • wkład w wartość belgijskiego biznesu w Polsce

W kategorii zrównoważony rozwój przedstawiliśmy nasz wkład w redukcję śladu węglowego. Działania ekologiczne, które podejmujemy, są zdecydowane. Poza standardowymi rozwiązaniami jak segregacja śmieci czy energooszczędne oświetlenie LED, zbudowaliśmy własny ekologiczny ogród ze zbiornikiem retencyjnym na wodę deszczową i systemem wspierającym insekty oraz pszczoły, które zapylają kwiaty.

Czym jest z kolei społeczna odpowiedzialność biznesu? Społeczna odpowiedzialność biznesu (ang. Corporate Social Responsibility – CSR) to strategia zarządzania, w której stawia się na interes społeczny. Poza aspektem środowiskowym, skupia się na work-life balance, wspieraniu pracowników i inwestowaniu w HR. To też usprawnianie pracy za pomocą nowoczesnych technologii. I dokładnie to robimy na co dzień. Zapewniamy pracownikom równowagę między pracą a życiem prywatnym i dbamy o ich zdrowie. Do naszego biura można przyjść z dzieckiem lub ze zwierzątkiem. Balans zapewniają zadaniowy czas pracy i praca zdalna. Inwestujemy w rozwój, finansując szkolenia dla pracowników, oferujemy dobrze płatne staże. Jesteśmy nowoczesnym biurem, które stawia na analizy BI i automatyzację pracy. Przy tym wszystkim nie zapominamy o potrzebujących, wspierając domy dziecka.

VGD ma swój wkład w budowanie wartości belgijskiego biznesu poprzez sponsorowanie wydarzeń organizowanych przez BBC Business Women Club, klub dla kobiet biznesu. Zapewniliśmy reklamę Międzynarodowego Dnia Kobiet w magazynach Forbes Women i Elle. Współpracujemy z Flanders Investment and Trade, aby pomagać belgijskim firmom rozszerzyć działalność na teren Polski. Nasza Wigilia pracownicza była z kolei świetną okazją do złożenia hołdu belgijskiej tradycji. Sprawdźcie sami w naszej prezentacji.

Jeśli macie ochotę poznać szczegóły naszych działań w powyższym zakresie, obejrzyjcie naszą prezentację:

Macie szansę być świadkami naszego sukcesu, oglądając dwa filmy, które powstały specjalnie na potrzeby BBC Award. Czym byłby bowiem nasz sukces bez Was, drodzy czytelnicy? Kliknij na poniższe zdjęcia, aby obejrzeć nasze filmy:

Podziękowania

Dziękujemy naszym klientom za inspirację. Dzielenie się z nami Waszymi potrzebami sprawiało, że mogliśmy dla Was tworzyć kolejne przewodniki i informatory, aby zadbać o szeroki zakres Waszej wiedzy.

Jednak największe podziękowania należą się pracownikom VGD. Jak napisała sama Dyrektor Zarządzająca VGD, Michaela Martinek, w mailu z podziękowaniami dla pracowników:

„Bez zaangażowania pracowników VGD nie otrzymalibyśmy tej nagrody. Wasze wsparcie finansowe przy prezentach dla domu dziecka, aktywne włączenie waszych najmłodszych, praca i zabawa zespołowa, czy praca przy naszym nowym ogrodzie zostały docenione przez Członków BBC. Dziękuje wam wszystkim za zaangażowanie i pracę nad przyjazną atmosferą oraz pozytywnym wizerunkiem firmy.”

Największe sukcesy rodzą się z szacunku do pracy i drugiego człowieka. Wielką wartością są pracownicy, którzy chcą poświęcić czasem nawet swój wolny czas, żeby zadbać o otoczenie i ludzi, z którymi spędzają 1/3 dnia. Szanowaliśmy inicjatywy pochodzące nie tylko z wyższych stanowisk, ale braliśmy też pod uwagę pomysły asystentów czy stażystów. Każdy dołożył swoją cegiełkę do zbudowania trwałego fundamentu firmy. Cieszymy się, że nasz wysiłek został doceniony.

17 grudnia odbyło się wydarzenie online: „How to combine business with CSR and sustainable development- networking meeting”, gdzie wszyscy zwycięzcy zaprezentowali swoje rozwiązania. Dziękujemy za inspirację!

Autor: Martyna Gibzińska

Szanujemy różnorodność wśród pracowników. Pragniemy, aby nasz głos został usłyszany i dzięki temu szerzyć świadomość zmian, jakie należy wprowadzać w firmach. Nie interesuje nas: płeć, wiek, niepełnosprawność, orientacja seksualna oraz inne przesłanki narażające na zachowania dyskryminacyjne.

Silver Winner BBC Award 2020

Wygraliśmy w kategorii Silver Sponsor w ramach BBC Award 2020 - corocznego konkursu organizowanego przez Belgijską Izbę Gospodarczą. Doceniono nas za: zrównoważony rozwój, społeczną odpowiedzialność biznesu oraz wsparcie belgijskiego biznesu w Polsce.

bb