Przesunięcie terminów dla sprawozdań finansowych – COVID-19

dłoń trzymająca żółtą klepsydrę przebija niebieską ścianę

Przesunięcie terminów dotyczących sprawozdań finansowych

Pandemia COVID-19 w Polsce spowodowała przesunięcie terminów dla sprawozdań finansowych. W związku z tym ustawowa data sporządzenia rocznego sprawozdania finansowego dla większości przedsiębiorstw upłynęła 31 marca 2020 roku.

W dniu 31 marca, na kilka minut przed końcem dnia, Minister Finansów wydał rozporządzenie[1] w sprawie przesunięcia terminów w zakresie:

• sporządzenia
    • zatwierdzenia
    • udostępnienia
    • przekazania do właściwego rejestru.

Poza wspomnianymi datami, ze względu na pandemię przesunięto wiele innych terminów. Wszystkie można śledzić w tabeli zmiany terminów podatkowych i sprawozdawczych.

[1] Rozporządzenie z dnia 31 marca 2020 r. w sprawie określenia innych terminów wypełniania obowiązków w zakresie ewidencji oraz w zakresie sporządzenia, zatwierdzenia, udostępnienia i przekazania do właściwego rejestru, jednostki lub organu sprawozdań lub informacji (Dz.U. 2020, poz. 570)

Sporządzenie i zatwierdzenie sprawozdań finansowych w czasie COVID-19

Dla spółek, których rok obrotowy zakończył się po 29.09.2019 r. (ale nie później niż do 30.04.2020 r.) oraz jednocześnie termin sporządzenia i zatwierdzenia sprawozdań nie upłynął przed końcem marca 2020, rozporządzenie przesunęło terminy dla sprawozdań finansowych w zakresie sporządzenia oraz zatwierdzenia sprawozdań. Termin przesunięto o okres trzech miesięcy – dotyczy to wszystkich jednostek. Z wyjątkiem jednak jednostek ze sfery budżetowej oraz jednostek działających na rynku finansowym (tu okres przedłużenia o dwa miesiące).

30 czerwca upłynął  również termin sporządzenia rocznego sprawozdania finansowego dla podmiotów, których rok obrotowy pokrywał się z kalendarzowym. Ze względu na art. 53 Ustawy o rachunkowości (dalej UoR) ograny właścicielskie powinny obecnie pracować nad uchwałami zatwierdzającymi sprawozdania finansowe. Termin zatwierdzenia został przesunięty do dnia 30 września 2020 roku.

Opinia biegłego w sprawie rocznego sprawozdania

Po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego, ograny zatwierdzające, powinny podjąć uchwałę o rozliczeniu wyniku finansowego. Rozliczenie polega na podziale zysku lub pokryciu straty zaprezentowanej w rocznym sprawozdaniu finansowym. Ważnym aspektem jest, aby w spółkach podlegających (na podstawie art. 64 ust.1  UoR) badaniu rocznego sprawozdania, przed podziałem zysku lub pokryciu strat biegły rewident musi wyrazić opinię. Opinia biegłego powinna być bez zastrzeżeń lub z zastrzeżeniami. Reasumując, bez wyrażonej opinii przez biegłego podział lub pokrycie wyniku jest nieważne na mocy obowiązujących przepisów.

Sprawdź, jak powinno przeprowadzić się rozliczenie wyniku finansowego spółek kapitałowych w czasach pandemii Covid-19.

Autor: Agnieszka Siwa-Kogut

Etykiety , ,