Kogo dotyczy obowiązek badania sprawozdania finansowego?

18 lipca, 2022

Sprawozdanie finansowe to dokument zawierający informacje dotyczące sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Pozwala na ocenę kondycji firmy, bazując na danych z danego roku podatkowego. Czasem pojawiają się wątpliwości, czy dane przedsiębiorstwo jest objęte obowiązkiem audytu sprawozdania finansowego. Szczególnie ważne są warunki określone dla m.in. spółek z o.o. czy spółek jawnych. Sprawdź, czy Twoja firma podlega badaniu sprawozdania finansowego.

Obowiązek badania sprawozdania finansowego dotyczy przede wszystkim:

• Rocznych skonsolidowanych sprawozdań finansowych grup kapitałowych oraz rocznych sprawozdań finansowych jednostek kontynuujących działalność między innymi z  sektora finansowego (również banków), ubezpieczycieli, spółek akcyjnych. Ten obowiązek wynika wprost z ustawy i nie uwzględnia się tu dodatkowych warunków, które muszą zostać spełnione.
  • Pozostałe jednostki (przede wszystkim spółki z o.o., spółki jawne, partnerskie, komandytowe, cywilne oraz przedsiębiorstwa osób fizycznych), które w poprzedzającym roku obrotowym, za który sporządzono sprawozdania finansowe (w odniesieniu do sprawozdań za 2022 r. uwzględnia się dane za 2021 r.), spełniły co najmniej dwa z poniższych warunków :
WP Table Builder

* Wyrażone w euro wielkości na dzień bilansowy przeliczone na walutę polską po średnim kursie, ogłoszonym przez Narodowy Bank Polski

• Obowiązkowemu badaniu  podlegają także sprawozdania finansowe spółek przejmujących i spółek nowo zawiązanych, sporządzone za rok obrotowy, w którym nastąpiło połączenie, a także roczne sprawozdania finansowe jednostek sporządzone zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości, roczne połączone sprawozdania finansowe funduszy inwestycyjnych z wydzielonymi subfunduszami oraz roczne sprawozdania jednostkowe subfunduszy (art. 64 ust. 3 i 4 ustawy o rachunkowości).
  • Obowiązkowo podlegają badaniu także te jednostki prowadzące księgi rachunkowe, które dla celów podatkowych wybrały bilansową metodę ustalania różnic kursowych.