Gala Konkursu Raporty Zrównoważonego Rozwoju oraz Konkursu „Ludzie, którzy zmieniają biznes”

5 listopada, 2021

4. listopada 2021 r. mieliśmy przyjemność wziąć udział w Gali Konkursu Raporty Zrównoważonego Rozwoju oraz Konkursu „Ludzie, którzy zmieniają biznes”, organizowanej przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz Deloitte. Nie mogło nas tam zabraknąć, jako że jesteśmy Sygnatariuszem Karty Różnorodności. Nietypowy klimat Fabryki Norblina podkreślał wyjątkowość wydarzenia.

Społeczna Odpowiedzialność Biznesu

Te kilka godzin wystarczyło, żeby duże firmy rzuciły nieco światła na nasze postrzeganie społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR) oraz zrównoważonego rozwoju. Naturalnym jest, iż zazwyczaj MŚP – którym jesteśmy i my – nie prezentują swoich działań we wspomnianych tematach tak prężnie jak korporacje. Siła przebicia jest mniejsza, a przecież wpływ na świat jest tak samo pozytywny, niezależnie od skali działania. Dlatego nie chcemy się zniechęcać, a wręcz przeciwnie! Właśnie takie wydarzenia są dla nas inspiracją i motywacją do dalszej walki o środowisko oraz poprawę „work-life balance”. Z nadzieją na lepsze jutro, żeby nasi pracownicy mówili „w VGD czuję się jak w domu”.

Ludzie, którzy zmieniają biznes

Serdecznie gratulujemy laureatom Nagrody „Ludzie, którzy zmieniają biznes” za ich działania i zaangażowanie w miejscu pracy oraz poza nim, które sprawiają, że w Polsce coraz bardziej popularne stają się pojęcia jak CSR czy ochrona klimatu. Mamy wspólny cel, który każdy z nas realizuje na własny sposób.

Ochrona klimatu w biznesie i poza nim

Znaczący był dla nas fakt, iż jury zdecydowało nie przyznawać nagrody w kategorii „Ochrona klimatu”. Dlaczego? Ponieważ stać nas wszystkich na więcej. Środowisko wymaga intensywniejszego zabiegania o jego względu. Decyzja ta jest dla nas bardzo wymowna. Uświadamia, że środowiska biznesowe mogą uratować świat przed katastrofą klimatyczną, która miała nadejść jutro. Jak trafnie opisał to podczas gali dr hab. Bolesław Rok: jutro zaczęło się już teraz.

Raportowanie niefinansowe ESG staje się codziennością

Refleksja, jaka wypłynęła podczas gali: działania na rzecz zrównoważonego rozwoju znajdują odzwierciedlenie w wynikach finansowych. Raportowanie niefinansowe ESG (Environmental, Social and Governance) za chwilę stanie się codziennością – wymogiem, który ma szansę chronić klimat. Póki co obowiązek dotknie duże przedsiębiorstwa, ale VGD przygląda się już teraz sposobom na zbieranie wyników, wybór wskaźników i pomiar efektywności działań, żeby za jakiś czas przygotować własny raport ESG. Przecież traktujemy nasze działania poważnie. Chcemy Wam to pokazać w liczbach i na wykresach. Pokazać, że to, co robimy, ma sens.

Gratulujemy zwycięzcom Konkursu Raportów Zrównoważonego Rozwoju: Żabka, ING Polska oraz wyróżnionym: Allegro, CCC, GlobeTradeCentre i Solaris.

Szanujemy różnorodność wśród pracowników. Pragniemy, aby nasz głos został usłyszany i dzięki temu szerzyć świadomość zmian, jakie należy wprowadzać w firmach. Nie interesuje nas: płeć, wiek, niepełnosprawność, orientacja seksualna oraz inne przesłanki narażające na zachowania dyskryminacyjne.

Silver Winner BBC Award 2020

Wygraliśmy w kategorii Silver Sponsor w ramach BBC Award 2020 - corocznego konkursu organizowanego przez Belgijską Izbę Gospodarczą. Doceniono nas za: zrównoważony rozwój, społeczną odpowiedzialność biznesu oraz wsparcie belgijskiego biznesu w Polsce.

bb