Przekazujesz klientom próbki lub prezenty? Sprawdź, czy musisz wystawić fakturę! – Nieodpłatne przekazanie

Ustawa z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług wskazuje, że opodatkowana podatkiem jest co do zasady dostawa towarów, która odbywa się za wynagrodzeniem. Ustawodawca jednak opodatkowuje również nieodpłatne świadczenia. Warto przyjrzeć się temu tematowi bliżej, ponieważ sytuacja może mieć miejsce również w Twojej firmie. Artykuł 7 ust. 2 Ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług wskazuje, że nieodpłatne przekazanie towarów podlega opodatkowaniu VAT, gdy podatnikowi przysługiwało w całości (lub w części), prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego przy nabyciu lub wytworzeniu tych towarów lub ich części składowych.

Prezenty i próbki – cena nabycia poniżej 10 zł

Bardzo często firmy handlowe chcąc pozyskać nowych klientów bądź utrzymać stałych, prowadzą szereg działań marketingowych. Zwłaszcza przedsiębiorstwa handlowe, chcąc zachęcić nowych klientów do zakupów, przekazują towary w celu zaprezentowania ich właściwości oraz zalet. Jeśli przekazywany do towar jest w formie próbki,  o której mowa w art. 7 ust. 7 ustawy o p.t.u, bądź jednostkowa cena nabycia jest poniżej 10 zł, spółka nie musi opodatkowywać transakcji nieodpłatnego przekazania.

Prezenty – cena nabycia 10,01 – 100 zł

Jeśli cena nabycia przekazywanego prezentu mieści się w przedziale 10,01 – 100 zł, a podatnik nie zdecyduje się na prowadzenie ewidencji*, o której mowa w art. 7 ust. 4 ustawy, takie przekazanie będzie podlegało opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług. Będzie to wiązało się z wykazaniem podatku należnego w deklaracji VAT w okresie w jakim przekazanie nastąpiło. Warto również wspomnieć, że limit kwotowy przekazań zaprowadzonych w ewidencji, które nie musiałyby być opodatkowane  w ciągu roku dla jednego podatnika wynosi 100zł.

*Ewidencja pozwalająca na identyfikację osób, które są odbiorcami przekazywanego prezentu

Prezenty – cena nabycia powyżej 100 zł

Jednostkowa cena nabycia przekazywanego towaru powyżej 100 zł od razu rodzi obowiązek opodatkowania transakcji.

Podstawę opodatkowania dla takiego nieodpłatnego przekazania ustala się jako cenę nabycia towarów (bez podatku od towarów i usług), a gdy nie można określić takiej ceny nabycia  podstawę opodatkowania stanowi koszt wytworzenia, ustalony na moment dostawy tych towarów. Jeśli w Twoim przedsiębiorstwie występują takie sytuacje, przygotowaliśmy na podstawie ustawy pomocny schemat działania. Jeśli mimo wszystko pojawiają się dodatkowe pytania, zachęcamy do kontaktu z naszym biurem.

Schemat nieodpłatnego przekazania towaru. Przekazujesz klientom próbki lub prezenty? Sprawdź, czy musisz wystawić fakturę!

Autor: Agnieszka Siwa-Kogut

Etykiety , ,