Bycie mamą to też praca!

26 maja, 2021

Niektóre kobiety poświęcają macierzyństwu całe swoje życie, rezygnując z rozwoju zawodowego. Inne odnajdują się w łączeniu pracy z wychowaniem dziecka. Wszystkie mamy chcą realizować się na swój sposób i doceniamy piękno tej różnorodności. Nie zapominajmy jednak, że bycie mamą to praca nie na pełny etat, a 24 godziny na dobę. Trudna, wymagająca i odpowiedzialna. Zapytaliśmy więc, jak kobiety w naszej firmie odnajdują się w tym szalonym biegu po chwilę dla siebie, gdy jednocześnie chcą pracować. Oto ich słowa, którymi chcą się dziś z Wami podzielić.

Macierzyństwo to piękny dar, ale jednocześnie bardzo wymagający. Aktywnej zawodowo mamie często bardzo trudno pogodzić pracę zawodową z opieką nad dziećmi. VGD jednak umożliwia mamom, pogodzenie tych życiowych ról. Dostosowane godziny pracy czy możliwość pracy zdalnej są atutem. A organizowane przez firmę spotkania świąteczne z dziećmi są również miłym akcentem:)

K.

Jako przyszła mama, aktualnie kończąca 7. miesiąc ciąży, widzę ogromne wsparcie i zrozumienie ze strony Pracodawcy. Kompletnie nie ma problemu z tym, żeby w ramach godzin pracy zrealizować wizytę u lekarza, odwiedzić fizjoterapeutę, czy też pracować zdalnie.

Dzięki takiemu podejściu nie miałam problemu z podjęciem decyzji, iż chce pracować do terminu porodu i następnie, kiedy maluch pojawi się na świecie, rozwijać się dalej zawodowo i tym samym rezygnując z urlopu macierzyńskiego. Jestem pewna, że pogodzenie roli HR Managera w naszej firmie oraz nowej roli – mamy, będzie możliwe do zrealizowania ze względu na takie wsparcie Pracodawcy i pomoc ze strony męża 🙂

Dodatkowo w VGD dbamy o życie rodzinne Pracowników – nie ma kłopotu, by Pracownik przyszedł do pracy wraz ze swoja pociechą. Aktualnie tworzymy kącik dla dzieci oraz plac zabaw w ogrodzie.

J.

VGD stara się sprostać oczekiwaniom matek z dziećmi, chociaż pandemia pokrzyżowała plany. Obecnie możemy pracować zdalnie, co ułatwia nam pracę i nie tracimy czasu na stanie w korkach -możemy spokojnie zdążyć do przedszkola. Pracodawca planuje także zrobić pokój zabaw dla dzieci, żeby można było je czasem zabrać ze sobą do biura.

K.

Wartością dodaną pracy w VGD jest możliwość pracy zdalnej w razie choroby dziecka lub też zamknięcia placówek edukacyjnych. Nie martwię się wtedy, kto będzie sprawował opiekę nad dzieckiem, ponieważ mogę łączyć funkcje opieki i pracy w swoim domu. Pracodawca przychylnie patrzy również na obecność dzieci w biurze, dlatego nie czuję się skrępowana, kiedy zdarza się, że moje dziecko jest obecne przy moim biurku.

A.

Pracuję w VGD od powrotu z  „przerwy na macierzyństwo”. Nikt nie miał wątpliwości, że „młoda Mama” nie da rady pogodzić pracy z opieką nad dzieckiem. Kto jak kto, ale Matki wiedzą, że bycie Mamą to zawód wielu umiejętności i to przydaje się w wielu aspektach również w pracy jako księgowa. Takie cechy i umiejętności są doceniane i wspierane przez pracodawcę jakim jest VGD. 🙂

A.

Presja, żeby wrócić jak najszybciej do pracy (poniekąd mnie to dotknęło) a z drugiej strony naciski ze strony rodziny, że trzeba być jak najdłużej z dzieckiem, które rozwija się każdego dnia, w domu jest ogromna. Szczęściem w nieszczęściu była pandemia, która wreszcie zweryfikowała i udowodniła, że pracownik pracujący z domu jest skuteczny i pełnowartościowy.

M.

Dzwoniący personel żłobka naszych pociech, zawsze powoduje przyśpieszenie bicia serca i pewne obawy, na szczęście wiem, że w każdej takiej sytuacji wystarczy jedno słowo i za parę minut moje dziecko ma mnie przy sobie.

K.

Szanujemy różnorodność wśród pracowników. Pragniemy, aby nasz głos został usłyszany i dzięki temu szerzyć świadomość zmian, jakie należy wprowadzać w firmach. Nie interesuje nas: płeć, wiek, niepełnosprawność, orientacja seksualna oraz inne przesłanki narażające na zachowania dyskryminacyjne.

Silver Winner BBC Award 2020

Wygraliśmy w kategorii Silver Sponsor w ramach BBC Award 2020 - corocznego konkursu organizowanego przez Belgijską Izbę Gospodarczą. Doceniono nas za: zrównoważony rozwój, społeczną odpowiedzialność biznesu oraz wsparcie belgijskiego biznesu w Polsce.

bb