5 pytań o KSeF

12 grudnia, 2023

Od kilku miesięcy pracujemy w VGD nad przygotowaniami do wdrożenia Krajowego Systemu e-Faktur. Podczas spotkań z klientami mnożą się w ich głowach kolejne pytania. Trudno się dziwić, kiedy temat ten jest bardzo szeroki. Zebraliśmy 5 pytań o KSeF, które powtarzały się najczęściej, a dziś odpowiadamy na nie krótko i na temat. Jeśli chcesz poznać KSeF od podszewki, śledź naszą serię artykułów „Wszystko o KSeF”.

1. Czy jest obowiązek zamieszczania na KSeF faktur dla firm zagranicznych?

Tak, faktury do kontrahentów zagranicznych będą musiały być przekazywane do KSeF. Natomiast ze względu na to, że dla kontrahentów zagranicznych korzystanie z KSeF nie będzie obowiązkowe, fizyczne przekazanie faktury będzie następowało w inny uzgodniony z kontrahentem sposób. Przypominamy, że faktury, które będą udostępniane poza KSeF, muszą być obligatoryjnie oznaczone kodem weryfikacyjnym.

2. Czy narzędzia do KSeF są darmowe?

Tak, korzystanie z KSeF jest całkowicie bezpłatne. Może natomiast pojawić się konieczność poniesienia wydatków związanych z dostosowaniem systemów księgowych czy operacyjnych do komunikacji z KSeF.

3. Czy jeśli klient wystawia faktury w Excelu/Wordzie, to nadal może tak robić? Czy muszę dokupić dodatkowe oprogramowanie?

Do KSeF można przekazywać jedynie dokumenty wystawione według struktury udostępnionej przez Ministerstwo Finansów. Struktura dostępna jest pod linkiem: Pliki do pobrania KSeF (podatki.gov.pl). Podatnicy korzystający z udostępnionej przez Ministerstwo Finansów aplikacji e-mikrofirma będą mogli w łatwy sposób wystawiać i odbierać faktury w KSeF. Oba systemy zostały zintegrowane.

4. Czy będzie możliwość importowania faktur z KSeF bezpośrednio do programów księgowych?

Tak, będzie możliwość importowania faktur bezpośrednio do systemów księgowych. Faktury w KSeF będą dostępne w postaci pliku xml, który będzie mógł zostać zaimportowany do systemu księgowego. Należy w tym celu sprawdzić możliwość wykorzystywanego oprogramowania księgowego.

5. Czy trzeba poinformować klientów, że zaczyna się korzystać z KSeF?

W chwili obecnej korzystanie z KSeF jest dobrowolne. Jeśli chcemy, aby ten sposób dystrybucji faktur był jedynym, jaki będzie obowiązywał w relacjach z naszym kontrahentem czy klientem, musimy mieć na to jego zgodę. Warto zauważyć, że nawet jeśli takiej zgody nie mamy, możemy przesłać wystawioną przez nas fakturę do KSeF. Wówczas naszemu klientowi lub kontrahentowi, powinniśmy ją dostarczyć w inny, uzgodniony z nim sposób.

Natomiast od 1 lipca 2024r. – czyli od momentu kiedy KSeF stanie się obligatoryjny dla większości relacji B2B, nie będzie już obowiązku informowania naszych klientów lub kontrahentów o przekazaniu faktury za pośrednictwem KSeF. Nie będzie trzeba także uzyskiwać ich zgody na taką formę dystrybucji faktur.

Chcesz wiedzieć wszystko o KSeF?

Pozostałe posty z serii „Wszystko o KSeF”: