5 nowych podatków w 2021 roku i podwyżki

nowe podatki w 2021

Prawo podatkowe to nieustannie zmieniający się kalejdoskop liczb, procentów i formuł. Koniec roku zawsze niesie za sobą zmiany. W 2021 roku będziemy musieli zmierzyć się z 5 nowymi podatkami. Co więcej, czekają nas podwyżki 2 podatków. Dlatego też przygotowaliśmy dla Państwa krótkie podsumowanie nadchodzących zmian.

Nowe podatki w 2021 roku

Podatek handlowy (od sprzedaży detalicznej)

Dotyczy sprzedawców detalicznych, którzy dokonują sprzedaży towarów na rzecz konsumentów.

Przewiduje się dwie stawki podatku:

• 0,8% – jeśli miesięczny przychód ze sprzedaży detalicznej nie przekracza 170 mln zł podstawy opodatkowania,
    • 1,4% – jeśli wspomniany przychód przekracza 170 mln zł.

Uwaga! Podatek ten nie dotyczy sprzedaży przez internet.

Opłata przekształceniowa OFE (nowa danina)

Dotyczy osób, które zdecydują się przenieść swoje środki z OFE do ZUS. Opłata wynosi 15% kwoty przenoszonej do ZUS. Tak naprawdę opłata te jest pobranym z góry podatkiem od emerytury.

Podatek cukrowy (nowa danina) – rodzaj podatku akcyzowego

Dotyczy producentów i dostawców napojów słodzonych (w tym alkoholowych). Wysokość podatku zależy od ilości substancji słodzącej dodanej do napoju. Podatek składa się z dwóch części: 50 gr na litr napoju z dodatkiem cukru lub substancji słodzącej + opłata 10 gr więcej, jeżeli w ich produktach znajduje się kofeina, tauryna lub guarana.

Podatek od alkoholu w małych butelkach – „małpek” (nowa danina)

Dotyczy konsumentów i branży spirytusowej. Podatek ten wynosi 25 zł od 1 litra 100% alkoholu sprzedawanego w butelkach poniżej 300 ml. Podatek od „małpek” ma ograniczyć spożywanie alkoholi wysokoprocentowych.

Opodatkowanie spółek komandytowych (nowa danina)

Dotyczy ponad 40 tys. spółek komandytowych i ich wspólników (komplementariuszy i komandytariuszy). Podatek dochodowy od osób prawnych:

• według stawki podstawowej – 19%
    • według stawki preferencyjnej – 9%.

Podwyżki podatków w 2021 roku

„Podatek od deszczu” (podwyżka)

Dotyczy osób fizycznych i przedsiębiorców, którzy są właścicielami nieruchomości o powierzchni co najmniej 600 m^2, w których zabudowa zajmuje minimum 50% powierzchni. Podatek ma zastosowanie np. do sklepów wielkopowierzchniowych i biurowców. Nie dotyczy natomiast gruntów rolnych.

Stawki opłaty dotyczą zmniejszenie naturalnej retencji terenowej. Ich wysokość zależy od tego, czy na gruncie znajdują się urządzenia do retencjonowania wody. Zakres stawek to od 0,45 zł do 1,50 zł za 1 m^2 na 1 rok.

Podatek od nieruchomości (podwyżka)

Wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r. Dotyczy osób fizycznych i przedsiębiorców. Maksymalna stawka dla podatku od nieruchomości od budynków mieszkalnych będzie wynosiła 85 groszy za m^2 powierzchni użytkowej. Stawka za grunt, który nie jest związany z działalnością gospodarczą, wzrośnie do 52 groszy.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat nowych podatków oraz podwyżek w 2021 roku? Zarejestruj się na webinar: „Zamknięcie roku obrotowego i aspekty podatkowe w Polsce 2020/2021″, który odbędzie się 02.12.2020 roku. Poprowadzą go nasi specjaliści wraz z kancelarią PETERKA&PARTNERS.

Etykiety , ,